5 januari 2017 richurdt

Reportage: De ultieme kerstgedachte met Reddit Secret Santa

16 december is de deadline. Alle ‘Reddit Secret Santas’ moeten dan toch echt hun cadeau op de post gedaan hebben, waarna hij misschien wel een reis van 7.500 kilometer zou maken. Een cadeau voor een vreemde, die ze nog nooit hebben gesproken of gezien. Je weet alleen wat zijn of haar interesses zijn en waar hij of zij woont. Daarna begint de zoektocht naar het besta cadeau ooit. Kunnen 111.419[i] deelnemers over de gehele wereld zorgen voor de kerstgedachte: Goed zijn voor elkaar. Ook al ken je hem of haar niet, en woont hij aan de andere kant van de wereld?

Reddit is een Amerikaanse social nieuwswebsite met 234[ii] miljoen unieke gebruikers. Het nieuwsplatform heeft voor elk wat wils. Het is eigenlijk een groot forum opgedeeld in onderwerpen, met een voorpagina waarop alles samenkomt. Hoogopgeleide natuurkundige kunnen (onder een pseudoniem) terecht op de subreddit ‘Science’, en Trump-aanhangers kunnen terecht op de ‘subreddit’ The Donald. Nu begrijp je vast dat Hillary-aanhangers de subreddit van The Donald ook weten te vinden, en er vaak (de meest hilarische en verhitte) discussies ontstaan tussen deze twee kampen. Maar een aantal weken in december is het, ondanks alle verhitte discussies, op heel Reddit vredelievender dan ooit. Dan zijn de bezoekers van Reddit vooral bezig met het uitzoeken van leuke cadeau’s, voor een vreemde, die aan de andere kant van de wereld woont.

De Reddit Secret Santa bestaat sinds 2009 en is in de afgelopen 7 jaar ontzettend gegroeid. In 2009 vonden er 5.153 uitwisselingen plaats, met een totale uitgaven van $182.707[iii]. Het aantal uitwisselingen is in de afgelopen jaren gegroeid tot 111.419, met een totale uitgaven van $4,3 miljoen [i].

De emoties op de subreddit van de Reddit Secret Santa lopen soms hoog op. Bill Gates is een vaste deelnemer van de Secret Santa en zorgt elk jaar weer voor het meest spraakmakende bericht. “I WON SECRET SANTA… BILL GATES WAS MY SANTA!”[iv] luidt het de afgelopen uitwisseling. Na de schreeuwende kop volgt een bericht van een deelneemster onder de pseudoniem ‘Aerrix’, vol met Amerikaanse overdrevenheid en verdwaalde woorden in hoofdletters. Het enthousiasme komt duidelijk naar voren. Bill Gates heeft iemand zijn kerst onvergetelijk gemaakt.

Maar naast euforische momenten, zijn er natuurlijk ook deelnemers die zich niet helemaal aan de regeltjes houden. Adresgegevens zijn, ondanks dat ze gewoon op internet te vinden zijn, natuurlijk best vertrouwelijk. Je kunt er donder op zeggen dat er tussen de 111.419 uitwisselingen 1 persoon tussen zit die hier misbruik van maakt. Zo gaan er verhalen rond van gluurders, stalkers en hijgers. Maar daar laten de meeste deelnemers zich niet door afschrikken.

De Reddit Secret Santa staat ook voor volgend jaar al weer gepland. De deelnemers van 2016 kunnen niet wachten en laten dit op de subreddit van de Reddit Secret Santa ook graag weten. Zullen er volgend jaar nog meer deelnemers meedoen, en wie gaat er volgend jaar verrast worden door de vaste deelnemer Bill Gates? Je kunt het in de gaten houden op www.reddit.com/r/SecretSanta.

[i] https://www.redditgifts.com/exchanges/#/stats/secret-santa-2016/

[ii] http://expandedramblings.com/index.php/reddit-stats/

[iii] https://www.redditgifts.com/exchanges/#/stats/secret-santa-2009/

[iv] https://www.redditgifts.com/gallery/gift/won-secret-santabill-gates-was-my-santa/

 

Tagged: ,